Tahukah Anda : 6 Ciri-Ciri Wanita yang Harus Dielakkan Untuk Dijadikan Isteri.

Elakkan wanita-wanita yang mempunyai ciri-ciri sebegini untuk dijadikan peneman hidup. Ada begitu banyak wanita di dunia ini. Rasululullah SAW sudah memberikan arahan kepada kita bagaimana harus memilih wanita yang boleh didekati dan dijadikan pendamping. Namun, selain itu, ternyata ada juga wanita dengan kriteria yang tak boleh didekati dan bahkan dijadikan istri. Siapa saja mereka? Berikut ini adalah kriteria wanita yang harus dijauhi oleh kaum Adam, dan jangan jadikan sebagai istrinya:1. Wanita “Ananah".

Wanita yang banyak mengeluh. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumah tangganya semua tidak suka dan tidak berpuas hati.

2. Wanita “Mananah".

Wanita yang suka menidakan usaha dan jasa suami, akan tetapi sebaliknya menepuk dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.3. Wanita “Hananah".

Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain (bekas suaminya dahulu)yang dikawininya sebelum sekarang, atau kepada anak dari suaminya yang lain, dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

4. Wanita “Hadaqah".

Melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya, selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita seperti ini membuat pusing kepala lelaki. Dia ingin apa saja dia mau. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk.

5. Wanita “Basaqah".

Ada 2 makna:

a. Pertama : wanita seperti ini suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditujukkan kepada dunia. Suka melawan. Uangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita seperti ini juga sangat suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengungguli dirinya.

b. Kedua : dia marah ketika makan, dan tidak mau makan kecuali dipisah dengan yang lain dan disendirikan bagiannya.6. Wanita “Syadaqah".

Wanita yang banyak bicara tentang perkara yang sia-sia dan lagi membisingkan sekitarnya.

Sesungguhnya perkahwinan bukanlah satu medan di mana kita berlumba untuk tunjuk siapa hebat dan siapa terbaik. Kepada kaum hawa di luar sana dan juga peringatan kepada diri sendiri, marilah kita perbaiki diri untuk tidak tergolong di dalam kriteria-kriteria wanita yang telah dinyatakan di atas. Yang baik kita jadikan contoh, dan yang tidak kita jadikan sempadan. Amin..

[Sumber dari Ihya Ulumuddin – Imam Al Ghazali].

Anda masih keseorangan?

968,352 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen