5 Kegunaan Garam Selain Dalam Masakan.

Selain cuka dan soda penaik, garam juga adalah salah satu bahan yang penting dalam masakan. Selain itu, garam memainkan peranan penting dalam menyelesaikan belenggu pembersihan kotoran di dapur. Berikut adalah contoh masalah dapur yang boleh diselesaikan menggunakan garam:1. Periuk besi.

Jika terdapat sebarang kerak hitam, karat atau sebarang sisa makanan yang susah ditanggalkan pada permukaan periuk anda, gosok ia dengan garam. Setelah digosok, biarkan kira-kira 10 minit sebelum dibilas bersih.

2. Gelas.

Tuang air panas ke dalam gelas yang berkerak putih dan gosok ia dengan garam. Biarkan selama lima minit dan bilas hingga bersih.3. Teko kopi.

Jika bekas kopi dan teh anda susah untuk dibersihkan, gosok ia dengan garam dan sedikit sabun cuci pinggan. Gosok sehingga bersih dan bilas dengan air.

4. Papan pemotong.

Cara paling mudah dan efektik dalam membersihkan papan pemotong yang memiliki banyak sisa makanan dan bakteria adalah dengan menggosoknya dengan garam dan sedikit sabun cuci pinggan. Gosok hingga bersih dan bilas.

5. Sinki.

Bersihkan sinki yang berkarat dan banyak kesan kotoran degil dengan campuran garam dan lemon atau cuka. Gosok rata hingga kesemua kotoran tanggal dan bilas dengan air.

Anda masih keseorangan?

1,050,000 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen