13 Alasan Mengapa Wanita Muda Menyukai Lelaki Berumur.

Lelaki yang lebih dewasa, lebih tua atau lebih berumur memiliki banyak pengagum di kalangan wanita. Tidak jarang kita melihat gadis muda dengan bangga berjalan dengan lelaki yang jauh di atas umurnya. Sebelum menuduh gadis tersebut "matre" perhatikan hal-hal berikut ini. Banyak alasan mengapa wanita lebih menyukai lelaki yang jauh lebih tua, diantaranya adalah :1. Lebih stabil.

Lelaki berumur biasanya lebih stabil daripada seorang remaja atau lelaki muda umur dua puluhan. Dia memiliki waktu untuk membangun karier, menyimpan wang di rekening bank dan percaya dirinya tinggi. Dia boleh memenuhi keperluan keluarganya dan sering memiliki lebih banyak waktu terluang daripada lelaki muda yang baru memulakan hidup dan membangunkan karier. Selain itu, keseimbangan hormonnya akan memungkinkan dia lebih penyayang dan lebih suka memeluk pasangannya dibanding jika ia berusia tiga puluhan atau lebih. Lelaki berumur lebih stabil dalam karier mereka; kewangan mereka lebih stabil, dan janji kehidupan yang lebih tenang adalah sesuatu yang menarik hati wanita. Adalah wajar bahawa wanita bercita-cita untuk kehidupan yang lebih stabil dalam kewangannya.

2. Track record (Rekam jejak).

Ketika Anda melihat lelaki yang lebih tua, Anda sudah boleh melihat potensi kekuatan kewangan yang ia dapatkan selama hidupnya dan seberapa kejayaan dia dalam kariernya, menurut ekonom Robert J. Stonebraker di "The Joy of Economics: Making sense out of life" pada website Winthrop University, lelaki yang lebih tua yang telah menginvestasikan waktu dalam pendidikan dan membangun kariernya sehingga ia boleh stabil dan dapat menyediakan keperluan keluarga yang akan dibangunnya secara memadai dan mungkin mencari perempuan muda yang lebih potensi reproduksinya yang tinggi dan lebih menyenangkan dilihat. Pengalaman hidup yang panjang yang telah dilalui seorang lelaki berumur lebih menarik hati wanita.3. Lebih menghargai.

Lelaki berumur memiliki lebih banyak hal untuk ditawarkan pada wanita muda, menurut profesor psikologi David M. Buss di "Human Mating Strategies di "Samfunds- og Nationaløkonomi" jurnal. Dia mampu dan bersedia untuk menyediakan keperluan keluarganya, mampu dan bersedia untuk melindungi mereka, memiliki keterampilan yang dimiliki sebagai orang tua untuk membantu meningkatkan kemampuan turunannya, dan memiliki tujuan dan nilai-nilai yang sama dengan nilai-nilai ketika dia bersedia untuk membina sebuah keluarga. Dia akan menghargai seorang wanita muda yang cerdas, baik, sihat dan pengertian. Menurut mereka, wanita muda boleh menghargai kedewasaannya, cita-citanya dan etika kerja yang akan membawa manfaat yang lebih besar untuk keluarga yang mereka bina bersama-sama. Dia memandang wanita muda bukan sebagai mainan tetapi pasangan yang perlu dihargai dan dimengerti kerana usia dan pemahamannya yang masih sedikit.

4. Berpandangan maju kedepan.

Jika skala pendapatan bagi wanita muda boleh bermula pada tahap yang sama dengan pasangan lelaki mereka, begitu banyak wanita muda mengambil berat tentang potensi masa depan mereka, menurut laporan Pusat Penyelidikan Pew December, "On Pay Gap, Millennial Women Near Parity With Men – For Now" Seorang wanita muda jika dia mahu memulakan keluarga mungkin melihat seorang lelaki kerjaya yang berpengalaman, berpendidikan, cemerlang yang menawarkan kestabilan lebih daripada seorang lelaki yang lebih muda. Ramai wanita muda juga percaya bahawa lelaki yang lebih tua mempunyai peluang mudah untuk naik dalam struktur korporat, sehingga seorang lelaki berumur yang telah mencapai puncak dan pengurusan dalam kariernya nampaknya memberikan masa depan yang lebih baik untuk keluarganya.

5. Level kematangan.


Semakin bertambahnya umur, lelaki akan menjadi lebih matang dan bijak menghadapi kehidupan. Bukam mengatakan bahawa mereka membosankan. Mereka hanya melihat segala-galanya mengikut kacamata umur mereka. Sifat matang dan dewasa diperlukan untuk seorang lelaki yang akan mengetuai rumah tangga, yang akan membuat keputusan penting yang bukan berdasarkan emosi semata-mata. Kematangan seorang lelaki berumur menarik hati wanita muda.

6. Punya pesona tersendiri.

Pesona lelaki yang lebih tua adalah berbeza dari yang muda. Ramai wanita tidak suka tindakan spontan, grusu dan grasa emosi pada lelaki muda. Sikap sebenar lelaki ditunjukkan oleh seorang lelaki tua dengan perbuatan yang sederhana, sama ada ia menarik kerusi atau memberikan bunga, ia sebenarnya mencairkan hati seorang wanita.7. Lebih pintar dan lebih bijaksana.

Dengan pengalaman bertahun-tahun mereka, lelaki yang lebih tua menjadi lebih bijak daripada rakan-rakan muda yang sibuk dengan keseronokan selepas bekerja. Terimalah hakikat bahawa lelaki tua lebih bijak dan lebih dewasa. Orang menjadi konyol dan kurang bijak apabila mereka masih muda dan lebih bijak seiring pertambahan umur. Dan wanita tidak suka menunggu lelaki muda  ini berkembang dan lebih dewasa.

8. Tidak mencuba merubah wanita.

Jika semua orang suka wanita yang bergaya dan cantik, seorang lelaki berumur kurang peduli dengan penampilan luar, seperti perempuan itu mengecat kuku atau rambut putih yang mengganggu penampilannya. Mereka lebih peduli dengan apa yang ada di dalamnya, dan lebih banyak menerima ketidaksempurnaan wanita. Tidak seperti lelaki yang lebih muda, mereka tidak cuba mengubah wanita apabila mereka jatuh cinta. Mereka tidak menghakimi. Mereka cuba memahami dan mengetahui bahawa wanita muda memerlukan masa untuk mencari diri mereka sendiri. Dan lelaki tua membantu mereka mencari dan menjadi diri sendiri.

9. Boleh dipercayai.

Lelaki berumur itu mempunyai gambaran sebagai seorang lelaki yang mempunyai kuasa dalam fikiran seorang wanita. Sama ada ia menentukan tempat makan atau menempah pakej percutian, mereka tahu bila mengambil alih, dan melakukannya tanpa terlalu sombong. Memang benar bahawa wanita cenderung mencari contoh bapa dalam lelaki mereka. Seseorang yang mengingatkan mereka tentang bapa mereka, dan memberi jaminan bahawa mereka dilindungi dan berada dalam keadaan yang selamat. Janji yang tidak perlu diucapkan bahawa mereka akan berada di sana pada masa-masa sukar adalah cukup untuk membuat jantung wanita mencairkan mereka.

10. Boleh melakukan peerbualan yang baik.

Bercakap tentang perkara yang menarik berkaitan dengan pengalamannya yang banyak. Wanita suka mendengar cerita dan nasihat kebijaksanaan yang diperoleh oleh seorang lelaki yang berumur dalam hidupnya. Baginya banyak perkara yang boleh dipelajari dari seorang lelaki yang lebih tua daripada lelaki muda seusia. Perbualan dan sambungan yang baik boleh dilakukan oleh lelaki yang lebih tua kerana mereka tahu apa yang diinginkan wanita muda.11. Memperlakukan wanita dengan baik.

Satu perbezaan utama antara lelaki dan lelaki adalah cara dia melayan wanita dalam hidupnya. Lelaki atau lelaki tua telah hidup lama, dan memahami wanita lebih baik daripada rakan-rakan muda mereka. Mereka lebih sensitif dan memahami perasaan dan keperluan wanita. Mereka tahu memberi respons sempurna kepada soalan-soalan seperti "Sayang, adakah saya kelihatan gemuk?" atau "sayang, kemanakah arah  perkahwinan kita?"

12. Tahu apa yang mereka mahu dan tidak takut mengatakannya.

Sama ada tarikh santai atau hubungan yang serius, mereka tahu apa yang mereka mahu dari seorang wanita dan menyatakannya tanpa berbelit-belit, dan mereka boleh melakukannya tanpa terdengar menuntut atau menyombongkan diri. Wanita menghargai kejujuran setiap hari.

13. Mereka tahu bagaimana menyenangkan wanita di ranjang.

Last but not least lelaki berumur konon lebih baik dan lebih memuaskan di ranjang. Mereka tahu apa yang wanita inginkan, dan tahu tubuh mereka serta mereka tahu keinginan dan fantasi wanita. Mereka telah melihat banyak variasi, dan terbuka dengan idea-idea baru pasangan wanitanya.

Itulah 13 sebab mengapa banyak lelaki berumur disukai oleh wanita muda. Ia bukan sekadar motivasi kewangan serta mengapa lelaki kaya menarik wanita tetapi juga kerana kualiti yang mereka ada.
Anda masih keseorangan?

964,233 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen