Ini 5 Situasi Yang Membatalkan Perkahwinan Secara Automatik.

Oleh: Zuzu Yasmine

Perkahwinan dalam Islam tidak cukup dengan hanya tahu rukun nikah saja, ataupun mengenai nafkah dan tangguungjawab. Akan tetapi perkara ini meluas dan sangat perlu diambil berat oleh bakal-bakal pengantin.

Siapa yang boleh anda kahwini dan apa yang boleh dan tidak selepas berumahtangga, itu juga perkara asas yang perlu anda tahu mengenai perkahwinan. Malah, agaimanakah situasi di mana sesebuah perkahwinan itu terbatal menurut Islam?

Mungkin ada yang menganggap bahawa perkara sebegini tidak akan berlaku, tetapi ia perlu juga untuk diambil tahu bagi mengelakkan masalah kemudian hati. Berikut adalah beberapa situasi tertentu di mana sesebuah perkahwinan itu boleh jadi terbatal.1. Seorang wanita yang berkahwin ketika dia masih lagi berkahwin dengan orang lain

Apabila berlaku situasi seperti ini, secara mudahnya perkahwinan itu sudah terbatal melainkan memang wujud pengakuan daripada suami yang dia sudahpun menceraikan isterinya. JIka seorang wanita itu dinikahi sekian lama walaupun dah beranak pinak dan didapati dia sebenarnya isteri orang, wajib untuk suami barunya menceraikan wanita itu.2. Seorang wanita yang dikahwini semasa dia masih dalam tempoh idah selepas perceraian atau kematian suami

Tempoh idah untuk wanita yang bercerai atau kematian suami berbeza-beza mengikut situasi wanita itu ketika insiden itu berlaku. Jika berlaku pernikahan dalam tempoh idah belum tamat, pernikahan itu perlu dibatalkan bagi memastikan badan wanita tersebut benar-benar bersedia dan tidak berlaku sebarang salah faham jika terhasil janin yang dikhuatiri akan mewujudkan sengketa sesama suami isteri.

3. Perkahwinan yang dilaksanakan tanpa wali atau tanpa kehadiran wali yang bertauliah

Kehadiran wali dalam setiap ijab dan kabul adalah wajib kerana wali adalah rukun kepada pernikahan. Perkahwinan yang dilakukan tanpa kehadiran wali pihak wanita atau wali yang telah dilantik oleh pihak yang layak membuatkan sesebuah perkahwinan itu perlu dibatalkan segera, kerana dikhuatiri sepanjang perkahwinan tersebut, hubungan kedua suami isteri itu adalah zina.4. Perkahwinan yang dilaksanakan dengan paksaan

Sesebuah perkahwinan hanya sah jika ia mendapat persetujuan semua pihak yang terlibat, khasnya pihak suami dan isteri. Walaupun begitu kerap juga berlaku kes-kes di mana sebelah pihak, terutamanya pihak wanita yang dipaksa berkahwin dengan lelaki pilihan keluarga mereka tanpa kerelaan dia. Perkahwinan seperti ini, walaupun pada dasarnya nampak seperti dilakukan dengan sah, perlu dibatalkan kerana sesuatu pernikahan itu memerlukan persetujuan bersama dari kedua-dua pihak yang akan diijab kabul.

5. Perkahwinan di antara Lelaki A dengan Lelaki B yang menyerupai perempuan tanpa Lelaki A tahu cerita sebenar

Dengan kemajuan teknologi perubatan sekarang ini, tidak menghairankan jika seseorang lelaki mampu menjadi serupa seperti seorang wanita dari segi fizikal termasuklah kemaluannya. JIka seseorang lelaki itu sudahpun dinikahkan dengan wanita/lelaki tersebut tanpa si suami mengetahui jantina sebenar ‘isterinya’ itu, status perkahwinan mereka adalah tidak sah kerana tidak mungkin lelaki sama lelaki boleh dinikahkan secara sah. Perkara yang sama juga terpakai dalam kes wanita mengahwini lelaki yang asalnya wanita.

Jika perkahwinan itu berlaku di antara dua orang sama jantina yang sama-sama setuju dan sedar persamaan jantina mereka, tidak wujud perlunya dibatalkan perkahwinan kerana perkahwinan mereka memang tidak sah sejak mula lagi.Anda masih keseorangan?

1,050,000 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen