Selalu Tertanya-Tanya Masih Anak Dara Lagi, Boleh Ke Lakukan Ujian Pap Smear?

Oleh: Zuzu Yasmine

Selain menjaga pemakanan yang sihat untuk menjaga rahim, dengan teknologi yang serba canggih sekarang ini ada kemudahan seperti pap smear untuk melihat keadaan rahim dan serviks. Rawatan ini boleh dilakukan dimana-mana klinik yang menyediakan perkhidmatan ini, sama ada kerajaan mahupun swasta.

Selalunya wanita yang sudah berkahwin saja melakukan pemeriksaan ini. Bagaimana pula dengan anak dara atau wanita yang masih bujang? Boleh ke tak mereka lakukan pemeriksaan ini?Dari elak diri terus bertanya, jom kita cari tahu jawapannya.

Apa itu ujian pap smear?

Pap smear atau turut dikenali sebagai ujian pap adalah ujian perubatan yang membantu doktor mengetahui sekiranya terdapat masalah dengan serviks seseorang wanita.

Dengan menemukan sel-sel abnormal lebih awal dapat mencegah perkembangan barah. Pengesanan sel-sel kanser lebih awal juga akan mampu memberikan peluang penyembuhan lebih besar.Pap Smear, Bantu Kesan Kanser Serviks

Ujian pap smear ini melibatkan pengambilan sampel kecil sel dari serviks seseorang wanita menggunakan alat seperti spatula. Tujuannya untuk mencari sebarang perubahan pada sel serviks. Selain itu, ujian ini juga boleh digunakan untuk mencari sebarang perubahan selular yang disebabkan oleh kanser, prakanser, human papillomavirus (HPV), keradangan, atau sebarang jangkitan.

Berapa kerapkah ujian ini harus dilakukan berdasarkan usia?

Gadis remaja tidak perlu menjalani pap smear kecuali doktor mendapati terdapat sesuatu yang luar kebiasaan.

Sebaik sahaja seorang gadis berusia 21 tahun, dia harus mula mendapatkan pap smear secara berkala sebagai cara untuk memantau kesihatannya. Selain itu, para wanita berusia 20-an dengan keputusan pap smear yang normal harus menjalani ujian setiap 3 tahun.Berikut adalah jadual ujian yang disyorkan berdasarkan usia seseorang individu:

Berumur 21 sehingga 29 tahun

Seseorang wanita harus mula menjalani ujian pap pada usia 21 tahun. Sekiranya hasilnya normal, doktor mungkin akan mencadangkan untuk melakukannya setiap 3 tahun.

Berumur 30 sehingga 65 tahun

Para wanita boleh berbincang dengan doktor mereka sekiranya mereka hanya ingin menjalani ujian pap, atau gabungan ujian pap dan HPV.

Sekiranya seseorang wanita hanya menjalani ujian pap, dan hasilnya normal, doktor mungkin mencadangkan untuk menunggu 3 tahun hingga ujian yang berikutnya. Justeru, bagi individu tersebut menjalani ujian gabungan, dan kedua-dua hasilnya ternyata normal, doktor mungkin mencadangkan untuk menunggu 5 tahun sehingga ujian saringan berikutnya.

Umur 65 tahun ke atas

Seorang doktor mungkin mencadangkan bahawa pemeriksaan tidak lagi diperlukan bagi mereka yang berusia lebih daripada 65 tahun sekiranya:

Mereka telah mendapat keputusan ujian saringan normal selama bertahun-tahun. Mereka sudah melakukan histerektomi total (pengangkatan rahim), dan doktor telah membuang serviks mereka.

Walau bagaimanapun, Institut Kanser Nasional mengesyorkan agar individu yang berusia lebih daripada 65 tahun menjalani ujian pap smear sekiranya mempunyai faktor risiko yang boleh menjadi kanser.

Faktor-faktor risiko merangkumi:

• Menjalani rawatan sebelumnya untuk prakanser cervival lesions atau kanser serviks

• Menghidap HIV

• Terdedah kepada diethylstilbestrol (estrogen sintetik) sebelum kelahiran

Adakah anak dara memerlukan ujian pap smear?

Sebilangan besar organisasi penjagaan kesihatan mengesyorkan wanita memulakan ujian pap secara berkala pada usia 21 tahun.

Sekiranya anda masih perawan yang bermaksud tidak pernah melakukan hubungan seks, risiko kanser pangkal rahim mungkin rendah, tetapi anda masih boleh mempertimbangkan untuk melakukan ujian tersebut. Dalam kebanyakan kes, kanser serviks disebabkan oleh jangkitan seksual yang dikenali sebagai human papillomavirus (HPV).

Sekiranya anda tidak pernah terlibat dengan sebarang hubungan seksual, anda tidak mungkin menghidapi HPV.

Walau bagaimanapun, ada faktor risiko lain untuk menghidap kanser serviks, seperti sejarah keluarga dan tabiat merokok. Jadi berbincanglah dengan doktor anda sekiranya mempunyai sebarang kebimbangan.Bagaimanakah anda melindungi diri daripada kanser serviks?

Kaedah terbaik untuk mencegah daripada mendapat barah serviks adalah dengan melindungi diri daripada virus HPV. Oleh itu, dapatkan vaksin HPV dan kanak-kanak perempuan pula harus mendapat vaksin ini ketika berusia 11 atau 12 tahun.

Ia diberikan dalam 3 suntikan selama 6 bulan, kanak-kanak perempuan dan wanita berumur 13 hingga 26 tahun harus mendapat vaksin jika mereka melakukannya.

Kurangkan risiko-risiko anda

Gunakan kondom kerana ia membantu dalam mengurangkan risiko mendapat HPV dan lelaki yang menggunakannya cenderung untuk tidak dijangkiti serta menjangkiti pasangannya.

Walau bagaimanapun, kondom masih tidak mampu mencegah semua jangkitan, penggunaan gel sperma mungkin membantu melindungi diri daripada HPV.

Sekiranya anda merasakan masih berisiko untuk mendapat jangkitan seksual, kunjungi doktor ataupun golongan profesional untuk menjalani ujian dan pemeriksaan.

Selain itu, jangan merokok! Risiko untuk mendapat kanser serviks meningkat seiring dengan tempoh masa seseorang wanita merokok dan jumlah rokok yang dihisap setiap hari.Anda masih keseorangan?

1,050,000 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen