Menangis Adalah Peneman Setia Saat Kecewa, Tapi Kenapa Mata Jadi Merah & Bengkak Selepas Menangis, Ini Sebabnya.

Oleh: Zuzu Yasmine

Bila berdepan dengan masalah yang tidak tertanggung kita akan menangis, bila rasa kecewa pun kita akan menangis juga. Menangis adalah cara untuk kita rasa tenang dan juga lepaskan apa yang dirasakan saat itu.

Begitu juga dengan mereka yang menangis saat putus cinta. Ada yang menangis sampai berjam-jam dan berhari-hari lamanya.

Tak kisahlah menangis sekejap atau lama, muka akan bengkak, hidung merah menyala, mata merah dan bengkak selepas menangis. Mungkin perkara ini normal bagi mereka yang menangis, tapi pernah tak korang terfikir mengapa muka korang jadi macam itu?Mata merah dan bengkak

Penjelasan daripada Prof. Jeremy Tuttle di Jabatan Neurosains, University Health Virginia mengenai perihal ini adalah,

“Apabila anda menggunakan mata anda untuk melihat dan tidak menangis, saluran darah yang ditugaskan untuk menyampaikan oksigen dan nutrien ke tisu-tisu tersebut tidak melebar dan hampir tidak dapat dilihat.”Walaupun anda menangis, kelenjar lakrimal yang dekat dengan mata anda akan mengeluarkan rembesan.  Kelenjar ini biasanya berfungsi untuk membantu menjaga kelembapan mata anda.

Tetapi apabila tangisan diperlukan, saluran darah yang berhubung dengan kelenjar akan melebar untuk membekalkannya ketika mengalami overdrive, dan kita akan mula melihat kemerahan pada mata atau mata merah.

Ketika anda menangis, cairan yang mengeluarkan air mata harus datang dari bekalan darah ke kelenjar. Oleh itu, ketika anda menangis, saluran darah ke kelenjar harus melebar untuk menyediakan cairan air mata yang mencukupi.

Selain itu, jika tangisan cukup kuat, saluran darah di permukaan mata juga akan melebar.

Cara-cara menghilangkan atau mengurangkan masalah mata merah dan bengkak

Sekiranya anda menghadapi masalah mata yang merah dan bengkak selepas menangis, ini terjadi disebabkan cecair berkumpul di kelopak mata dan di sekitar kawasan mata.

Perkara ini mungkin boleh jadi memalukan bagi sesetengah individu terutamanya yang harus berhadapan dengan orang selepas mereka menangis.

Terdapat beberapa cara bagi meredakan kebengkakan mata, seperti:

1. Letakkan hirisan timun atau beg teh.

Potongan timun dapat menenangkan dan mengurangkan mata yang bengkak, tetapi ia lebih efektif jika anda menggunakan timun yang telah disejukkan.

Idea menggunakan beg teh adalah berkaitan dengan kafein.Sebilangan besar teh hitam mengandungi kafein, dan ada beberapa bukti bahawa ia dapat membantu dengan meredakan bengkak, dan meningkatkan peredaran darah.

Untuk mencuba kaedah ini, basahkan dua beg teh, sejukkan selama 20 minit, dan kemudian letakkan pada mata anda selama 15 hingga 30 minit.

2. Urut perlahan-lahan kawasan itu bagi merangsang aliran darah.

Anda boleh cuba untuk meningkatkan aliran darah ke kawasan yang terjejas dengan mengurut secara perlahan-lahan bahagian mata anda.

• Urut mata merah dan bengkak anda secara perlahan-lahan mengikut pergerakan yang tertentu.

• Kemudian, teruskan selama kira-kira 3 minit, dan ulangi mengikut keperluan.

Terdapat beberapa cara bagi meredakan bengkak mata, seperti:

Kemerahan yang anda alami selepas tangisan adalah datang daripada saluran darah yang mengembang.

3. Gunakan titisan mata

Titisan mata boleh digunakan untuk membantu apa sahaja dari masalah kekeringan hingga menambah pengeluaran air mata semula jadi anda.Untuk mengelakkan kerengsaan mata merah dengan lebih berkesan, cuba pilih eye dropper yang bebas bahan pengawet dan mengandungi lebih sedikit bahan tambahan.

Sebilangan besar formula tidak digalakkan untuk orang yang memakai kanta lekap, jadi baca label dengan teliti dan pertimbangkan untuk mengeluarkan kanta lekap anda sebelum menggunakannya.

Rumusan

Kaedah-kaedah yang disebut ini akan membantu meredakan gejala mata merah dan bengkak yang anda alami setelah menangis. Perbuatan ini juga secara tidak langsung mampu memberikan kelegaan dan ketenangan kepada diri anda oleh kerana aktiviti self-love yang diamalkan.

Cara-cara ini mungkin akan dapat membantu anda mengatasi kesedihan dan kemurungan yang menyebabkan tangisan. Namun begitu, anda harus ingat, andai sampai satu tahap yang tidak lagi tertanggung oleh anda, pastikan anda mendapatkan bantuan golongan profesional sebelum keadaan bertambah melarat. Jika malu hendak mendapatkan pertolongan formal, anda boleh cuba berkongsi dengan orang yang rapat dan dipercayai.Anda masih keseorangan?

1,050,000 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen