Nak Elak Kedutan Wajah, Cuma Dengan 5 Cara Ini Barulah Awet Muda Sentiasa.

Oleh: Zuzu Yasmine

Setiap orang tentunya nak kekal muda, tapi kadang kala kedutan datang lebih awal dari sepatutnya. Garis kedutan yang datang tiba-tiba sememangnya buat wajah lebih berumur dari biasa.

Kadang, tak semua produk digunakan akan memberi kesan yang cepat dan sesuai. Bahkan kalau nak melakukan rawatan tentu akan makan kos yang banyak, bahkan bukan sekali dua nampak kesan.

Jadi macam mana nak atasi masalah kedutan ini?


Kedutan adalah keadaan kulit yang kehilangan kolagen, protein pengetatan utama yang bertanggungjawab untuk mewujudkan permukaan licin. Ini menjadikan semua orang mudah tersinggung dengan garis halus, kendur dan kekasaran yang muncul di muka. Setiap orang akan menjalani penuaan dan mengalami kedutan adalah salah satu tanda pertama penuaan. Jadi apa yang perlu anda lakukan untuk menghalangnya?

Cara berkesan elakkan kedutan wajah

Jauhkan diri daripada matahari

Matahari selalu dianggap sebagai penyebab utama kedutan. Oleh itu, anda harus mengelakkan pendedahan berlebihan yang menyebabkan kerosakan matahari pada kulit. Sinaran UV boleh memusnahkan kolagen dan elastin yang menyokong kulit anda, mengakibatkan penuaan dengan kedutan pertama. Kedutan tersebut mungkin muncul di muka, leher, dan belakang tangan terlebih dahulu kerana umumnya ini adalah kawasan paling terdedah kepada matahari. Selain itu, kerosakan matahari juga memberi anda risiko kanser kulit. Oleh itu, anda harus melindungi diri anda daripada cahaya matahari sekerap mungkin.Perhatikan kedudukan tidur anda

Tisu penghubung dan kolagen di wajah anda menjadi kurang kuat untuk menyokong pergerakan ketika anda bertambah tua. Jika anda hanya mengekalkan kedudukan tidur yang sama, kulit di wajah anda di sebelah yang sama akan berulang kali menekup bantal. Ini menjadikan kulit anda tidak lancar atau menegang semula secepat seperti semasa anda masih muda. Oleh itu, untuk mengelakkan kedut wajah, anda harus menukar kedudukan tidur anda. Dan tidur terlentang biasanya yang terbaik.

Makan makanan yang berwarna terang

Diet memainkan peranan untuk badan yang sihat serta kulit anda. Sekiranya anda boleh membekalkan tubuh anda dengan antioksidan yang mencukupi, anda boleh memperlahankan proses penuaan dan menghalang pembentukan kedut.

Selain itu, kulit anda terdiri daripada protein, air, dan lemak. Oleh itu bekalan makanan yang sihat diperlukan untuk perkembangannya. Ini termasuklah antioksidan kuat yang terdapat dalam makanan berwarna cerah.

Buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti raspberi, blueberry, lada merah dan bayam kaya dengan antioksidan. Ia boleh membantu kulit anda mencegah kerosakan daripada luar. Kesannya, kulit anda akan kekal anjal dan berseri lebih lama.Kekal terhidrasi

Kita semua tahu bahawa setiap orang memerlukan air yang cukup untuk kekal terhidrasi. Perkara yang popular ini adalah cara yang berkesan untuk mengelakkan kedut. Apabila badan anda tidak mendapat air yang mencukupi, kulit anda menjadi kering. Dan ia boleh menyebabkan kedutan kerana kulit kering cenderung kelihatan .., yang menyebabkan garis-garis halus. Oleh itu, jangan lupa untuk memastikan anda tetap terhidrasi untuk melambatkan penampilan kedutan.

Bekalan vitamin C

Apabila anda masih muda, kulit anda penuh dengan vitamin penting ini, tetapi ia secara beransur-ansur berkurang dari semasa ke semasa. Walaupun demikian, vitamin C masih penting untuk mengekalkan kulit yang sihat dan dapat bertahan. Sekiranya anda ingin mengelakkan kedutan, bekalan vitamin C diperlukan. Anda boleh melakukan ini dengan suplemen makan atau pengelupasan dengan sapuan vitamin C setiap pagi. Ia boleh membantu mengekalkan keremajaan kulit anda, dan sebarang kerosakan matahari, seperti perubahan warna dan garis halus boleh diperbaiki juga.

Semakin cepat anda mula mengambil tindakan untuk menjaga kulit anda, semakin baik anda dapat mencegah kedutan. Dalam keadaan apa pun, pencegahan sentiasa lebih berkesan daripada merawat. Sekiranya anda ingin mencuba beberapa terapi atau produk dengan bahan kontroversial, anda harus berbincang dengan ahli dermatologi.

Anda masih keseorangan?

1,050,000 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen