Lembutkan Hati Pasangan Dengan 'Sumber Makanan Yang Halal...' Ini Rahsia Bonda Rozita.

Oleh: Zuzu Yasmine

Apa yang kita makan, itulah yang akan menjadi darah daging kita. Bukan saja memberi kesan pada diri sendiri tetapi juga kesan kepada hubungan keluarga juga dan juga sikap anak-anak.

Dalam rumahtangga, bukan hanya perlu jaga makan minum suami saja, tetapi sumber dari mana yang akan diberikan kepada anak-anak dan juga isteri juga memainkan peranan.Dari mana sumbernya? Halal atau sebaliknya. Inilah yang diajar oleh suami Bonda Rozita Ibrahim, yang lebih mesra dipanggil Abang Haji.Jelas Bonda Rozita lagi, perihal penting memilih makanan yang masuk ke dalam perut ini pun salah satu cara melembutkan jiwa dalam perkahwinan.

Ini perkongsian beliau,

Selfie di Palestine.. Sekadar tulisan orang tua untuk anak-anak muda dalam melembutkan jiwa dalam perkahwinan.
Bukan puji suami saya. Merenung hikmah Allah direzekikan berjodoh dengan dia.

Walaupun seorang sangat tegas, saya tahu jiwanya banyak kemanisan, nilai-nilai murni mencari kebaikannya yang sangat rajin dana sangat menjaga family dan harta benda, usaha niaga saya tu saya nampak jelas dalam dirinya. Takda orang sempurna 100%. Sabar dan syukur adalah kemanisan iman dan nikmat syukur kepada Allah saya terima sebagai ilmu.

Sepanjang kami berkahwin dia merengus dan sangat marah bila dia pergi ke mall pada bulan Ramadhan. Kalau saya ajak katanya pahala habis melihat benda-benda maksiat, yang Allah tak suka.. pendek pakaian sana sini.Kalau pergi pasar Ramadhan, saya akan tanya, "kenapa kuih ini tak sedap. Asyik beli yang sama, kedai yang sama ke.. abang beli kat kedai mana...???"

Jawabnya pada saya, "saya akan memilih kedai orang yang menutup aurat. Orang yang saya kenal akhlaknya sebab orang solat dan menutup aurat saya percaya ada keberkatan sewaktu memasak. Dia jadi darah daging.. makanan semua harus dijaga selain daripada hati menahan nafsu lapar dan dahaga."

Sepanjang saya ke laur negara pulak setiap apa yang kami makan kena tanya dia dulu.

Boleh makan tak ni.. boleh tak makan tu.. dia akan cakap. "U jangan makan sebarangan, u tengok betul-betul.. jaga makanan kita sebab sini banyak yang tak halal.. makan saja roti atau buah dah memadai.. untuk alas perut, bukan berkenyang-kenyang."

Jangan makan sebarangan.. Tengok halalnya

Sebab tu bila travel, saya akan bawa bekal supaya dia dan anak-anak kami boleh makan demi mendapat makan yang halal.

Sanggup berlapar demi menjaga perutnya daripada benda-benda haram.. Dia keras sangat, juga sangat menjaga kata-kata supaya tak menabur janji yang indah penyedap rasa.. JANGAN TAK TEPATI JANJI..!!

Katanya, "setiap apa penulisan, setiap apa yang diucapkan, jika menyakitkan hati orang dan tak ada menfaat, lebih banyak mengundang dosa, fikirkan saat kematian yang mana di situ akan kekal selamanya hisab tak henti."

BUAT YANG ELOK-ELOK SAJA SEMENTARA KITA HIDUP.. DIA LELAKI MANIS WALAU MUKA KETAT.

Apa yang dilakukan oleh suami kepada Bonda Rozita ini boleh jadi ikutan buat para suami di luar sana. Jaga sumber makanan jika nak keluarga harmoni sentiasa.Anda masih keseorangan?

1,050,000 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen