Bila pilih 'DUDA' sebagai pasangan hidup, kena faham tanggungjawab kisah silam suami

Oleh: Zuzu Yasmine

Kahwin dengan bujang atau duda, kedua-duanya ada cabaran yang tersendiri. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula hubungan suami isteri. Kalau ada tolak ansur dalam hubungan, tentu lebih baik.

Cuma jika memilih duda sebagai pasangan hidup, kena lebih bijak dalam membawa diri. Bukan apa, pasangan ada kisah silamnya yang mungkin akan terikat sehingga kalian sudah berumahtangga.Walaupun ada rasa cemburu datang tiba-tiba tapi kenalah anda bijak menguruskannya. Itulah yang dikongsi Peguam Syarie dari Tetuan Mohamad Azlin & Suriati Associates, Suriati Ab Ghani.Ada perkara yang perlu disedari sebagai ‘isteri baru’ yang berkahwin dengan duda:

Bila bekas isteri tuntut hakHak penjagaan anak

Jelas Suriati, ini beberapa perkara yang dapat disimpulkan dari topik tersebut:

Bersedia lebih dari segi mentalBiarkan suami jalankan tanggungjawabNasihatkan suami hak lawatan anakSemoga perkongsian ini dapat beri manfaat kepada mereka-mereka yang berdepan situasi ini dan pengajaran buat yang lain.

Anda masih keseorangan?

1,050,000 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen