Susah Nak Percaya Pasangan, Mampukah Hubungan LDR Bertahan?

Oleh: Siti Nur Ain

 

Sesetengah pasangan pasti mengalami hubungan jarak jauh. Terpaksa berpisah dengan kekasih, atas pelbagai alasan yang tidak dapat dielakkan. Walaupun sakit menahan rindu, tetapi tahukah anda terdapat kebaikkannya?

Di sini terdapat beberapa kebaikan kepada anda yang sedang menjalani hubungan jarak jauh. Dan untuk mereka yang ragu, mungkin sedikit sebanyak akan dapat membantu anda.

1. Menjaga kepercayaan

Setiap hubungan pasti memerlukan kepercayaan, kerana jika tidak ada pasti akan runtuh. Disebabkan itu, hubungan ini mengajar kita untuk saling menjaga setia. Juga dapat mengukuhkan hubungan, agar tidak hancur kerana orang ketiga atau berburuk sangka.

2. Menghargai setiap kenangan

Jarang dapat berjumpa membuatkan setiap kenangan menjadi lebih indah. Perasaan begitu teruja untuk berjumpa dengan pasangan membuatkan anda seperti di zaman mula-mula bercinta. Terlebih lagi untuk pasangan yang sudah menjalin hubungan bertahun.

3. Belajar mengawal emosi

Tidak kira pasangan yang baru bercinta atau pasangan yang telah lama bercinta, mereka akan mudah tidak dapat mengawal emosi terlebih lagi berkaitan perkara mereka sayang. Hendak berjumpa tetapi terpaksa tahan akibat urusan kerja dan banyak lagi. Secara tidak sedar, perkara ini dapat membuatkan anda menjadi lebih matang.

4. Mudah membahagikan masa

Anda dapat fokus mengejar cita-cita anda dan dapat meluangkan masa untuk diri anda sendiri. Jarang berjumpa membuatkan anda tahu apa yang anda ingin lakukan ketika anda mempunyai masa lapang. Selain itu, anda akan berfikir untuk lebih serius bekerja agar dapat menghalalkannya.

Setiap pasangan pasti akan melalui pelbagai cabaran. Terlebih lagi jika sudah mempunyai rancangan untuk bernikah, pasti cabarannya semakin tinggi.

Anda masih keseorangan?

1,050,000 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen