Aku Penat

Salam kepada semu pembaca. Aku Dian dan aku nak kongsikan sebuah kisah tentang keluarga aku. Ni bukan nak spill the tea ya. Sekadar perkongsian dan luahan daripada hati. 

Aku ada 4 ornag adik beradik. Aku anak kedua dan bawah aku ada dua orang adik lelaki. Walaupun aku anak kedua tapi, aku ni dah macam anak sulung dekat rumah ni. Aku baru saja berusia 20 tahun dan kakak aku sekarang tengah praktikal dekat Selangor. Jadi, aku lah yang jaga adik-adik aku ni. 

Adik-adik aku berusia 14 hingga 12 tahun dan tak adalah susah sangat nak jaga tapi yang buat aku pening tu bila mereka dah mula nak memberontak. Aku kadang rasa tertekan dengan semua ni. Ye lah, aku pun nak belajar dan kadang nak juga rasa keluar dengan kawan-kawan tapi aku kena duduk rumah dan siapkan kerja-kerja rumah. 

Mak ayah aku bekerja dan aku faham kalau mereka penat tapi aku cuma nak dihargai. Aku paling tak suka bila adik-adik aku panggil aku bibik. Aku pun ada perasaan juga. Aku cuba untuk jadi matang dan beralah dengan semua perkara tapi kenapa aku masih lagi tak dihargai? Aku tak minta pun dibelikan itu dan ini tapi aku cuma nak penghargaan dan jangan panggil aku bibik. 

Bila kakak aku balik, dia pula dilayan macam Puteri. Setiap kali kakak aku nak buat kerja rumah, mak aku mesti suruh aku. Padahal, kakak aku tu dah lah jarang balik lepas tu, kalau dia balik dia bawa cadar, selimut dan baju-baju yang dia tak sempat basuh. Aku juga yang jadi mangsa untuk basuh semua tu.

Ada satu masa aku bermasam muka dengan kakak aku sebabkan benda macam ni tapi satu lah kakak aku ni bukan jenis yang malas. Aku suka juga kalau dia ada dekat rumah cuma aku tak suka bila mak aku dan kakak aku ada dekat rumah dalam satu masa. Sebab bila mak aku ada, mak aku takkan bagi kakak aku buat kerja rumah. Aku rasa macam tak adil benda ni. Nampak sangat ada jurang pemisah antara aku dan kakak aku dalam layanan mak aku. 

Aku faham kakak aku tu pandai, baik, peramah dan pandai bergaul berbeza dengan aku tapi sakitnya bila aku dibezakan sampai macam ni sekali. Tu baru bab tak bagi kemas rumah, belum lagi benda lain. Bila birthday kakak aku, mak ayah aku mesti buat surprise dan belikan hadiah tapi bila sampai saja birthday aku mereka mesti lupa. Kadang tu cuma adik-beradik aku saja yang ingat tu pun sehari lepas tu. Aku sedih sangat. Aku tertekan juga dengan perkara ni. 

Kadang keluarga aku tak kisah pun kalau aku belajar ke tak. Setiap kali aku belajar, mak ayah aku selalu suruh aku buat macam-macam tapi kalau adik-beradik aku yang lain tak ada pula. Aku nak belajar je nama aku kena panggil. Setiap malam aku nangis dan tak boleh tidur sebab aku stress dengan hidup aku. Aku tak boleh buat apa yang aku suka, selalu kena pandang serong kalau aku minat sesuatu dan aku selalu cuba yang terbaik dalam semua perkara yang aku buat walaupun aku tak dipandang. 

Aku bukan cemburu dengan kakak aku sebab sebenarnya kakak aku ni pun baru je dapat duduk dengan keluarga aku. Sebelum ni kakak aku membesar dengan makcik aku jadi dia memang dah biasa jauh daripada keluarga tapi tu bukan bermakna aku diabaikan. Aku penat nak hadap sifat berat sebelah mak aku. Aku rasa macam aku ni teruk sangat dan aku rasa aku ni beban keluarga bila keluarga aku selalu kata aku ni menyusahkan. Aku tak tahulah aku ni sebenarnya siapa dalam keluarga aku. Betul ke aku ni anak kandung atau sekadar anak angkat sampai dilayan macam tu sekali? 

Anda masih keseorangan?

1,050,000 orang sudah mendaftar di Baituljannah.com, sebuah platform cari jodoh muslim dan hampir 10,000 pasangan sudah melangsungkan perkahwinan.


Saya merupakan seorang
- pilih -

Mencari calon pasangan
- pilih - berumur

25 - 40 tahun

Artikel Lain

Tinggalkan Komen